VALORANT profesionalac osuđen na četiri mjeseca zatvora zbog namještanja utakmica

Dva Singapurca, uključujući profesionalca VALORANT igrača, osuđeni su zbog optužbi za korupciju u sklopu skandala s namještanjem utakmica koji datira iz turnira serije Ignition 2020.

Kao prvotno izvijestio The Straits TimesMalcolm Chung Wai Kiat, 25, i Ryan Tan Shern, 21, bili su uključeni u shemu u kojoj je Tan osigurao novac potreban Chungu da se kladi na VALORANT utakmicu koju je namjerno izgubio.

Nakon što su se poznavali šest godina igranja Protuudar, Tan je navodno posudio 740 USD (1000 S$) od Chunga u kolovozu 2020., samo da nije mogao vratiti novac zbog gubitaka na kockanju. Kako bi vratio novac, Tan je posudio dodatnih 2216 USD (3000 S$) od svog brata prije nego što ih je prebacio Chungu. Prema izvješćima, Chung je zatim iskoristio novac da napravi pet oklada protiv vlastitog tima u nadolazećem profesionalnom natjecanju VALORANT odgovarati.

Chung je bio kapetan RSG Resurgence Esports’ VALORANT tim koji se natjecao na Epulze Royal SEA Cupu u rujnu 2020., događaju koji je bio dio VALORANT Ignition serija i dolazi s nagradnim fondom od 25.000 dolara. Na ovom turniru, njegov tim je izgubio svih šest mapa i završio na posljednjem mjestu u grupnoj fazi, što je uključivalo poraz od Vision Strikersa tijekom poznatog niza od 102 pobjednička meča.

Dotična igra za optužbu za namještanje utakmica bila je protiv BlackBird Ignisa, koju je RSG izgubio 0-2 s rezultatima karte 10-13 i 5-13 nakon što je Chung, prema zamjeniku javnog tužitelja Davidu Menonu, “namjerno podbacio i dao upute svom suigrači također biti slabiji.” BlackBird je uključio tri člana trenutnog IGZIST popisa koji su završili na sedmom mjestu tijekom dva dijela VALORANT Turnir Challengers Japan 2023.

Shema je paru donijela isplatu od 5187 dolara (7019 singapurskih dolara) od čega je 2697 dolara (3650 singapurskih dolara) vraćeno Tanovom bratu. Chung je zadržao 2000 dolara (2719 singapurskih dolara), a 480 dolara (650 singapurskih dolara) otišlo je jednom Tanovom prijatelju.

To je izašlo na vidjelo u lipnju 2021. kada je COO Resurgencea podnio policijskoj prijavi zbog sumnje u namještanje utakmica. Obje strane su tada optužene za korupciju 5. kolovoza, pri čemu je Tan priznao krivnju 5. siječnja, dok je Chung proglašen krivim 26. svibnja.

Tanu je naređeno najmanje šest mjeseci “popravne obuke”, dok će Chung provesti četiri mjeseca u zatvoru. Odgojni odgoj sastoji se od boravka u centru s vrlo striktnim režimom rada i prehrane, te je oblik rehabilitacijske kazne koji se obično daje ovisnicima.

Povezano: Mladi NA Dota 2 tim se našao u skandalu s namještanjem mečeva koji zapravo možda i ne postoji

Iako većinu istraga o namještanju mečeva u esportu vode organizatori turnira, ovo je drugi put da VALORANT profesionalac iz pacifičke regije uhićen je zbog namještanja utakmica u manje od godinu dana nakon vrlo sličnog slučaja na australskoj sceni.

Tijekom LPL Legends Autumn Cupa u srpnju 2021. igrač Team Blissa, Ty “junglew0w” O’Donnell, namjerno je odbacio igru ​​u kojoj je igrao nakon što su se on i njegov prijatelj Eli Clarke kladili na meč. Dvojac je od plana zaradio 4500 dolara (7000 australskih dolara).

Iako su proglašeni krivima u rujnu 2022., kazna je bila mnogo blaža nego u slučaju koji uključuje Tan i Chunga, s australskim parom stavljenom na 12-mjesečnu “kamnicu za dobro ponašanje”, pri čemu su bili prisiljeni vratiti novac na klađenje tvrtke Ladbrokes i dajte donacije dobrotvornim organizacijama za pomoć kockanju.

Riot Games nijednom od uključenih igrača nije javno izrekao natjecateljsku ili opću zabranu zbog namještanja utakmica ili prekršaja. Međutim, niti jedan igrač nije se profesionalno natjecao više od godinu dana.

O autoru

Haydar Gohar

Honorarac za Dot. Prethodno je obrađivao Rainbow Six za SiegeGG dok je stekao diplomu ekonomije. Sad sam se navukao na VALORANT i RDR2.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *